Witam,
Nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Niech ABCD będzie dowolnym trapezem (AB||CD), którego przekątne AC i BD przecinają się w punkcie P. Określ, czy każde z poniższych tez jest prawdziwe:
a.) odcinek łączący środki ramion trapezu dzieli każdą z przekątnych na równe części.
b.) odległość pomiędzy środkami przekątnych jest równa połowie różnicy długości podstaw trapezu
c.) trójkąty APD i BPC mają równe pola.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Właśności w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 24 mar 2005, o 13:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Właśności w trapezie
Wybacz, ale klucz to ja mam...
Chodzi mi o to jak te odpowiedzi poprzec dowodami?
Chodzi mi o to jak te odpowiedzi poprzec dowodami?
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Właśności w trapezie
Mogę ci dać do drugiego, ba mam gotowe jak już mówiłem.
Narysuj sobie trapez i środki przekątnych oznacz jako \(\displaystyle{ S_1}\) i \(\displaystyle{ S_2}\).
\(\displaystyle{ \overrightarrow{S_{1}S_{2}}=\overrightarrow{S_{1}C}+\overrightarrow{CD}+\overrightarrow{DS_{2}}=\overrightarrow{S_{1}A}+\overrightarrow{AB}+\overrightarrow{BS_{2}}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{S_{1}A}=-\overrightarrow{S_{1}C}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{S_{2}B}=-\overrightarrow{S_{2}D}}\)
więc \(\displaystyle{ S_{1}S_{2}}\) równoległe do DC
Oznacz \(\displaystyle{ \overrightarrow{CD}=\vec{d}}\), \(\displaystyle{ \overrightarrow{AS_{1}}=\vec{a}}\), \(\displaystyle{ \overrightarrow{DS_{2}}=\vec{b}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}=2\vec{a}+2\vec{b}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{CD}=\vec{d}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{S_{1}S_{2}}=\vec{a}+\vec{b}-\vec{d}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}-\overrightarrow{CD}=2\vec{a}+2\vec{b}-2\vec{d}}\)
\(\displaystyle{ 2\overrightarrow{S_{1}S_{2}}=2\vec{a}+2\vec{b}-2\vec{d}}\)
Podpunkt a) nie jestem pewien, ale chyba wiąże się z b) i podobnie można zrobić.
Narysuj sobie trapez i środki przekątnych oznacz jako \(\displaystyle{ S_1}\) i \(\displaystyle{ S_2}\).
\(\displaystyle{ \overrightarrow{S_{1}S_{2}}=\overrightarrow{S_{1}C}+\overrightarrow{CD}+\overrightarrow{DS_{2}}=\overrightarrow{S_{1}A}+\overrightarrow{AB}+\overrightarrow{BS_{2}}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{S_{1}A}=-\overrightarrow{S_{1}C}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{S_{2}B}=-\overrightarrow{S_{2}D}}\)
więc \(\displaystyle{ S_{1}S_{2}}\) równoległe do DC
Oznacz \(\displaystyle{ \overrightarrow{CD}=\vec{d}}\), \(\displaystyle{ \overrightarrow{AS_{1}}=\vec{a}}\), \(\displaystyle{ \overrightarrow{DS_{2}}=\vec{b}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}=2\vec{a}+2\vec{b}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{CD}=\vec{d}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{S_{1}S_{2}}=\vec{a}+\vec{b}-\vec{d}}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}-\overrightarrow{CD}=2\vec{a}+2\vec{b}-2\vec{d}}\)
\(\displaystyle{ 2\overrightarrow{S_{1}S_{2}}=2\vec{a}+2\vec{b}-2\vec{d}}\)
Podpunkt a) nie jestem pewien, ale chyba wiąże się z b) i podobnie można zrobić.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Właśności w trapezie
3) Wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ P_{ABC}=P_{ABD}}\)(Równe podstawy i wysokości)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}P_{ABC}=P_{APB}+P_{PBC} \\P_{ABD}=P_{APB}+P_{APD} \end{array}}\)
Odejmując stronami mamy:
\(\displaystyle{ P_{ADP}=P_{PBC}}\)
1)
Pokażę to dla jednej przekątnej, dla 2 jest analogiczny dowód.
Odcinek EF łączący środki boków trapezu jest równoległy do obu podstaw trapezu (fakt ten wynika z równoległości podstaw). Ponieważ E jest środkiem boku AD i EF jest równloległy do podstawy, to na podstawie Tw. Talesa mamy:
\(\displaystyle{ \frac{|AD|}{|ED|}=\frac{|BS_1|}{|S_1D|}}\) gdzie \(\displaystyle{ S_1}\) jest środkiem przekątnej BD.
Z tego ostatniego mamy:
\(\displaystyle{ \frac{|ED|}{|AD|}=\frac{1}{2}=\frac{|DS_1|}{|BD|}\\
|S_1D|=\frac{1}{2}|DB|}\)
Analogiczny dowód dla 2 przekątnej
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}P_{ABC}=P_{APB}+P_{PBC} \\P_{ABD}=P_{APB}+P_{APD} \end{array}}\)
Odejmując stronami mamy:
\(\displaystyle{ P_{ADP}=P_{PBC}}\)
1)
Pokażę to dla jednej przekątnej, dla 2 jest analogiczny dowód.
Odcinek EF łączący środki boków trapezu jest równoległy do obu podstaw trapezu (fakt ten wynika z równoległości podstaw). Ponieważ E jest środkiem boku AD i EF jest równloległy do podstawy, to na podstawie Tw. Talesa mamy:
\(\displaystyle{ \frac{|AD|}{|ED|}=\frac{|BS_1|}{|S_1D|}}\) gdzie \(\displaystyle{ S_1}\) jest środkiem przekątnej BD.
Z tego ostatniego mamy:
\(\displaystyle{ \frac{|ED|}{|AD|}=\frac{1}{2}=\frac{|DS_1|}{|BD|}\\
|S_1D|=\frac{1}{2}|DB|}\)
Analogiczny dowód dla 2 przekątnej
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 23:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Właśności w trapezie
Dlaczego ?? Z góry dzięki za wyjaśnienieBierut pisze: \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}=2\vec{a}+2\vec{b}}\)
[ Dodano: 26 Marzec 2007, 02:12 ]
Bardzo proszę o odpowiedź na moje powyższe pytanie
[ Dodano: 26 Marzec 2007, 02:13 ]