pole figury wyznaczonej przed dwa kwadraty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pandyzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 19 sie 2010, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

pole figury wyznaczonej przed dwa kwadraty

Post autor: pandyzio »

Witam,
mam problem z tym zadaniem:

Długości boków kwadratów przedstawionych na rysunku są równe 1.
Ile wynosi pole czworokąta ABCD.

A oto rysunek (własnej roboty, więc trochę niedokładny):


Nie mogę wyliczyć ile wynosi długość CB. Zrobiłem nawet równanie, ale coś mi nie wyszło

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.-- 30 gru 2010, o 23:40 --Zadanie zrobiłem.
Wyszło mi tak:
Od połowy pola kwadrata (0,5) odjąłem pole tego małego trójkąta. Był on równoramienny, a jego ramiona miały długość sqrt(2) (przekątna)-1 (długość boku).
Więc ostatecznie wyszło tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}- \frac{1}{2} (\sqrt{2}-1)* (\sqrt{2}-1)= \sqrt{2}-1}\)

Czy dobrze?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

pole figury wyznaczonej przed dwa kwadraty

Post autor: kropka+ »

Bardzo dobrze.
pandyzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 19 sie 2010, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

pole figury wyznaczonej przed dwa kwadraty

Post autor: pandyzio »

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ