Prosta prostopadła o zadanym odstępie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Drewniacki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 sty 2010, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Prosta prostopadła o zadanym odstępie

Post autor: Drewniacki »

Mając wzór prostej l skonstruować równoległą prostą k odległą od niej o d. Czy jest jakiś prosty wzór czy trzeba rozpisywać ten?
\(\displaystyle{ d=\frac{|C_1-C_2|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Prosta prostopadła o zadanym odstępie

Post autor: mat_61 »

Wydaje mi się, że prościej będzie (ale to raczej kwestia gustu i przyzwyczajenia) skorzystać z równania prostej w postaci kierunkowej:

\(\displaystyle{ y=ax+b_{1}}\)

Wówczas równanie prostej równoległej oddalonej o "d" (są oczywiście 2 takie proste) ma postać:

\(\displaystyle{ y=ax+b_{2}}\)

oraz:

\(\displaystyle{ |b_{1}-b_{2}|=d \cdot \sqrt{1+a^{2}}}\)
ODPOWIEDZ