Pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wojtek993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 17 paź 2009, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Pole trapezu

Post autor: wojtek993 »

W trapezie kąty ostre przy dłuższej podstawie mają miary 45 stopni i 60 stopni. Dłuższa podstawa ma długość 12, a krótsze ramię ma długość 6. Oblicz pole tego trapezu. Wynik podaj w zaokrągleniu do 0,1 \(\displaystyle{ cm ^{2}}\)
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Pole trapezu

Post autor: alfgordon »

z własności trójkąta o kątach 30, 60 , 90 i 45,45,90 stopni,

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} (12 + (12-3-3 \sqrt{3})) \cdot 3 \sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ