Przekątne czworokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Przekątne czworokąta
Pole pewnego czworokąta wypukłego wynosi \(\displaystyle{ 48 \sqrt{3}}\), a jego przekątne mają długość 12 i 16. Oblicz miarę kąta pod jakim przecinają się przekątne tego czworokąta.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Przekątne czworokąta
\(\displaystyle{ P=48 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 12 \cdot 16 \cdot sin\alpha}\)
podstawiasz i wyliczasz... ładnie wychodzi
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 12 \cdot 16 \cdot sin\alpha}\)
podstawiasz i wyliczasz... ładnie wychodzi