W równoległoboku ABCD krótszy bok AD ma długość 17 cm, krótsza wysokość DE ma długość 15 cm, a długość krótszej przekątnej BD wynosi 25 cm. Wiedząc, że dłuższa wysokość DF zawiera się w równoległoboku, oblicz:
a) Obwód i pole równoległoboku ABCD
b) Długość wysokości DF tego równoległoboku
Obwód, pole i wysokośc równoległoboku
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Obwód, pole i wysokośc równoległoboku
z Pitagorasa liczysz dłuższy bok,
\(\displaystyle{ x^2 +15^2 =17^2}\)
\(\displaystyle{ y^2 +15^2 =25^2}\)
gdzie \(\displaystyle{ x+y}\) to właśnie długość tego boku
a długość \(\displaystyle{ DF}\) możesz wyliczyć porównując pola trójkąta \(\displaystyle{ BCD}\)
\(\displaystyle{ x^2 +15^2 =17^2}\)
\(\displaystyle{ y^2 +15^2 =25^2}\)
gdzie \(\displaystyle{ x+y}\) to właśnie długość tego boku
a długość \(\displaystyle{ DF}\) możesz wyliczyć porównując pola trójkąta \(\displaystyle{ BCD}\)