1. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\), jeśli:
a) \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{24}{25}}\)
b) \(\displaystyle{ \tg \alpha =5}\)
c) \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{5}}\)
d) \(\displaystyle{ \tg \alpha =2}\)
2. Oblicz pole trójkąta ABC
3. Oblicz pole rombu ABCD
4.Oblicz wysokość trójkąta równobocznego o polu \(\displaystyle{ 12\sqrt3}\)
Planimetria zadania
Planimetria zadania
Ostatnio zmieniony 21 gru 2010, o 23:06 przez Raiders, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Planimetria zadania
Popraw.Raiders pisze:1. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\), jeśli:
a) \(\displaystyle{ \sin \alpha = 2425}\)
b) \(\displaystyle{ \tg \alpha =5}\)
c) \(\displaystyle{ \sin \alpha = 15}\)
d) \(\displaystyle{ \tg \alpha =2}\)
Potem :
213124.htm
198647.htm
Planimetria zadania
3.Wzór Herona.
\(\displaystyle{ P = \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\) \(\displaystyle{ gdzie}\) \(\displaystyle{ p = \frac{a+b+c}{2}}\)
\(\displaystyle{ p = \frac{6+5+5}{2}}\)
\(\displaystyle{ p = 8}\)
\(\displaystyle{ P= \sqrt{8(8-6)(8-5)(8-5)}}\)
\(\displaystyle{ P= \sqrt{144}}\)
\(\displaystyle{ P = 12}\)
\(\displaystyle{ P_{rombu}=2P}\)
\(\displaystyle{ P = \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\) \(\displaystyle{ gdzie}\) \(\displaystyle{ p = \frac{a+b+c}{2}}\)
\(\displaystyle{ p = \frac{6+5+5}{2}}\)
\(\displaystyle{ p = 8}\)
\(\displaystyle{ P= \sqrt{8(8-6)(8-5)(8-5)}}\)
\(\displaystyle{ P= \sqrt{144}}\)
\(\displaystyle{ P = 12}\)
\(\displaystyle{ P_{rombu}=2P}\)