1. obwód rownoległoboka ABCD jest rowny 26. kąt ABC mam miarę \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) Π. promien okregu wpisanego w trojkat BCD jest rowny\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). oblicz długosc boków i pole tego rownoległoboka
2. kąt ostry równolegloboka ma miarę \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{4}}\). punkt wspólny przekątnych równoległaoboka jest oddalony od boków o \(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{2}}{2}}\). oblicz pole równoległoboku oraz długosc jego przekatnych.
3. romb, którego kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{6}}\) jest opisany na okręgu o promieniu długości 4. oblicz pole rombu i długość krótszej przekatnej.
BARDZO PROSZE O POMOC I Z GORY BAAAAARDZO DZIĘKUJE :*
problem z 3 zadankami obwód równoległoboka i romb
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
problem z 3 zadankami obwód równoległoboka i romb
zadanie 3
r=4 , czyli wysokosc h=2r=8
Jezeli masz podany kat ktory wynosi 30 stopni to łatwo mozesz obliczyc bok tego rombu , skorzystaj z wlasnosci ze bok naprzeciw 30 stopni to a\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ...No i z tw. pitagorasa liczysz przekatna..
r=4 , czyli wysokosc h=2r=8
Jezeli masz podany kat ktory wynosi 30 stopni to łatwo mozesz obliczyc bok tego rombu , skorzystaj z wlasnosci ze bok naprzeciw 30 stopni to a\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ...No i z tw. pitagorasa liczysz przekatna..