Witam,
zdziwiła mnie ubogość danych w treści zadania:
1. Trójkąt ma boki długości 10, 9, a. Wyznacz bok a.
2. Oblicz a. Wiedząc, że 2, 11, a są długościami boków trójkąta.
3. Wyznacz pole trójkąta ADE wiedząc, że DE łączy środki boków AB i AC oraz AE=4cm. Pole trójkąta ABC wynosi 16cm kwadratowych. Rys.:
1. Z Tw. Pitagorasa: a= \(\displaystyle{ \sqrt{181}}\)=13,453624 lub \(\displaystyle{ \sqrt{19}}\)=4,3...
2. Z Tw. Pitagorasa: a=\(\displaystyle{ 5\sqrt{5}}\)
3. Z Tw. Talesa: k=0,5 \(\displaystyle{ \cdot}\)0,5=0,25 ; \(\displaystyle{ 16 cm^{2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) k= \(\displaystyle{ 4 cm^{2}}\) trójkąta ADE.
Co myślicie o tych zadaniach? Tak się składa, że nie mam z kim przedyskutować kwestii rozwiązania.
3 Zadania dla upewnienia się w rozwiązaniu (trójkąt)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
3 Zadania dla upewnienia się w rozwiązaniu (trójkąt)
1.2. nierówność trójkąta
3.
W treści zadania nie podano, że ABC jest prostokatny, więc z Pitagorasa korzystać nie możesz.
Trójkąty są podobne w skali \(\displaystyle{ k=\frac{1}{2}}\)
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
\(\displaystyle{ \frac{P_{ADE}}{P_{ABC}} =k^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{ADE}}{16} = (\frac{1}{2})^2}\)
\(\displaystyle{ P_{ADE}=4}\)
3.
W treści zadania nie podano, że ABC jest prostokatny, więc z Pitagorasa korzystać nie możesz.
Trójkąty są podobne w skali \(\displaystyle{ k=\frac{1}{2}}\)
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
\(\displaystyle{ \frac{P_{ADE}}{P_{ABC}} =k^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{ADE}}{16} = (\frac{1}{2})^2}\)
\(\displaystyle{ P_{ADE}=4}\)