kat w czworokacie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

kat w czworokacie

Post autor: darek20 »

W czworąkącie \(\displaystyle{ ABCD}\), \(\displaystyle{ AC}\) oraz \(\displaystyle{ BD}\) są jego przekątnymi. Ponadto

\(\displaystyle{ \angle{CAB}=30^o, \angle{DBA}=26^o, \angle{CBD}=51^o, \angle{ACD}=13^o.}\)

Oblicz \(\displaystyle{ \angle{ADB}.}\)
piaff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 gru 2010, o 01:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw

kat w czworokacie

Post autor: piaff »

Kąt ADB ma 51 stopni, jak chcesz kartkę z pełnym rozwiązaniem zadzwon lub pusc sms na nr: 697 339 612 to Ci od razu przeskanuje.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1654
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

kat w czworokacie

Post autor: timon92 »

mylisz się, odpowiedź to \(\displaystyle{ 107^\circ}\)
piaff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 gru 2010, o 01:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw

kat w czworokacie

Post autor: piaff »

Kolega ma racje, kat ADB ma miare 107, a DBC 51 stopni.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

kat w czworokacie

Post autor: darek20 »

a czemu \(\displaystyle{ 107^o}\)?
piaff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 gru 2010, o 01:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw

kat w czworokacie

Post autor: piaff »

Postaraj się chociaż sam coś zrobić. Dodam, że kąty przy boku AD czworokąta mają miarę 124 stopni.
ODPOWIEDZ