1. W okrąg o promieniu 1 wpisano prostokąt, którego jeden bok jest dwa razy dłuższy od drugiego. Oblicz pole tego prostokąta.
2. Oblicz pole rombu, któego jedna przekątna jest o 1cm dłuższa, a druga o 3m dłuższa od długosci boku rombu.
W ad1. myślałem nad obliczeniem z twierdz. pitagorasa tzn 2 razy r i boki czyli 2x i x.. ale to chyba nie tak..Proszę o pomoc.
Okrąg wpisany w prostokąt; pole rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: asdadadsad
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Okrąg wpisany w prostokąt; pole rombu
1. przekątna prostokąta jest równa 2 i twierdzenie Pitagorasa.
2.
\(\displaystyle{ a}\) - bok rombu
\(\displaystyle{ a+1}\) - przekątna
\(\displaystyle{ a+3}\) - przekątna
\(\displaystyle{ ( \frac{a+1}{2} )^2+( \frac{a+3}{2} )^2=a^2}\)
potem
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+1)(a+3)}{2}}\)
2.
\(\displaystyle{ a}\) - bok rombu
\(\displaystyle{ a+1}\) - przekątna
\(\displaystyle{ a+3}\) - przekątna
\(\displaystyle{ ( \frac{a+1}{2} )^2+( \frac{a+3}{2} )^2=a^2}\)
potem
\(\displaystyle{ P= \frac{(a+1)(a+3)}{2}}\)