Równanie okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ S=(a,b)}\) i promieniu długości \(\displaystyle{ r(r>0)}\) można także przedstawić w postaci:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2ax-2by+c=0}\)
gdzie \(\displaystyle{ r= \sqrt{a^{2}+b^{2} -c}}\) oraz \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2} -c>0}\)
Przykład
Znajdź środek i długość promienia okręgu o równaniu:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2} -6x+2y+6=0}\)
Rozwiązanie
\(\displaystyle{ -2a=6\\a=3}\)
\(\displaystyle{ -2b=2\\b=-1}\)
\(\displaystyle{ c=6}\)
potem sprawdzamy czy spełniony jest warunek
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2} -c=3^{2}+(-1)^{2} -6=4>0}\)
Wyznaczamy długość promienia okręgu: \(\displaystyle{ r= \sqrt{a^{2}+b^{2} -c}}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{3^{2}+(-1)^{2} -6}= \sqrt{4}=2}\)
stąd \(\displaystyle{ r=2}\)
Ostatecznie mamy okrąg ośrodku \(\displaystyle{ S=(3,-1)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=2}\)
Czy dobrze?
równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
równanie okręgu
dobrze
Kiedyś takie rzeczy robiło się tak:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2} -6x+2y+6=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-6x +9 +y^{2} +2y+1=-6+9+1}\)
\(\displaystyle{ \left( x-3\right)^{2} +\left( y +1\right)^{2} =2^{2}}\)
\(\displaystyle{ S=(3;-1)}\) \(\displaystyle{ r=2}\)
Kiedyś takie rzeczy robiło się tak:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2} -6x+2y+6=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-6x +9 +y^{2} +2y+1=-6+9+1}\)
\(\displaystyle{ \left( x-3\right)^{2} +\left( y +1\right)^{2} =2^{2}}\)
\(\displaystyle{ S=(3;-1)}\) \(\displaystyle{ r=2}\)