W rombie o boku 20cm kąt ostry ma 45*. Oblicz dlugość promienia okręgu wpisanego w ten romb. Proszę o odpowiedź. Plz fast ;]
______________
Nie stosuj słów typu "Pomocy" w temacie!
jasny
Romb i okrąg wpisany
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Romb i okrąg wpisany
wiec 2 r=h
zauwazasz trojkat prostokatny ktorego przeciwprostokatna ma dlugosc 20 , i jesli katy ma po 45 stopni wiec wysokosc ma 10
czyli r-=5
zauwazasz trojkat prostokatny ktorego przeciwprostokatna ma dlugosc 20 , i jesli katy ma po 45 stopni wiec wysokosc ma 10
czyli r-=5
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 27 lis 2006, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 1 raz
Romb i okrąg wpisany
Ja doczytałem się w odpowiedziach w książce ze wychodzi 5 pierwiastków z 2. Nie wiem niestety jak do tego dojść
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 paź 2006, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BSK
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
Romb i okrąg wpisany
Rysunek
Potrzebne dane:
a=20
Aplha = 45*
Z rysunku zauważamy że:
2r = h
sin(45)= \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
sin(45)= \(\displaystyle{ \frac{h}{20}}\)
przyrównujemy to do siebie otrzymujac:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\)=\(\displaystyle{ \frac{h}{20}}\)
co nam daje:
h = 10\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
a że wiemy że h = 2r to:
r = 5\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Pozdrawiam.
Potrzebne dane:
a=20
Aplha = 45*
Z rysunku zauważamy że:
2r = h
sin(45)= \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
sin(45)= \(\displaystyle{ \frac{h}{20}}\)
przyrównujemy to do siebie otrzymujac:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\)=\(\displaystyle{ \frac{h}{20}}\)
co nam daje:
h = 10\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
a że wiemy że h = 2r to:
r = 5\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Pozdrawiam.