trapezy ,trojkaty i okregi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
laura20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 gru 2010, o 11:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gorzow wlkp

trapezy ,trojkaty i okregi

Post autor: laura20 »

zad1
Okregi o promieniu 3 i 4 cm sa styczne wewnetrznie.Najmniejsza mozliwa odleglosc miedzy srodkiem wiekszego okregu i punktem nalezy do mniejszego okregu i jest rowna....
zad 2 wysokosc trapezu prostokatnego ABCD jest 2 razy dluzsza od roznicy dlugosci jego podstaw.Tangens kata alpha jest rowny....
zad 3 Przyprostokatne trojkata sa rowne 3 i 4 .Najkrotsza wysokosc w tym trojkacie ma dlugosc...

Do zadan mam odpowiedzi 1) to 2 cm 2)to 2 3)to 2,4
tylko nie wiem jak do tego dojsc.Pozdrawiam
jul992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 gru 2010, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Pomógł: 1 raz

trapezy ,trojkaty i okregi

Post autor: jul992 »

h=2(y-x),h/(y-x)=2=tgkąta ostrego


Pole trójkąta=6,przeciwprostokątna5.1/2*5*h=6 stąd h=2,4
ODPOWIEDZ