trójkąty katy i wielokąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: ala1609 »

1)W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne kątów zewnętrznych, utworzonych przy wierzchołkach A i C. Wyraź miarę kąta utworzonego przez te dwusieczne w zależności od miary kąta przy wierzchołku B

2)W trójkącie równoramiennym ABC środkowe poprowadzone do ramion są prostopadłe i mają długość\(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\) . Oblicz długość podstawy tego trójkąta.

3)Pewien (n-3)-kąt wypukły ma 2 razy mniej przekątnych niż n-kąt wypukły. Znajdź n.

4)Dwa boki trójkąta mają odpowiednio długość 9,15 cm i 6,75 cm. Długość trzeciego boku wyraża się liczbą naturalną. Wyznacz najmniejszy oraz największy możliwy obwód takiego trójkąta.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: piasek101 »

2) środkowe dzielą się w określonym stosunku.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: ala1609 »

tak wiem ale nie umiem tego wykorzystac:/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: piasek101 »

To podaj w jakim stosunku.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: ala1609 »

3:2 licząc od wierzchołka
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: piasek101 »

ala1609 pisze:3:2 licząc od wierzchołka
Szukaj dalej - wiki raczej podaje.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: ala1609 »

a no 2:1
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: piasek101 »

No to znasz dwa boki trójkąta prostokątnego (zrób rysunek) a trzeci jest do znalezienia.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: ala1609 »

nie wiem dalej jak to roobic jesli przeciwprostokątna to bedzie b podstawa 1/2a to wysokości 2:1 to jak to zrobić
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: piasek101 »

Żadne wysokości - środkowe to nie wysokości - popatrz na rysunki na wiki.

Zrób rysunek (tutaj trójkat równoramienny) - skoro wiesz o podziale 2 : 1 to znasz odcinki z jakich składają się środkowe. A są one (te srodkowe) prostopadłe - zatem jest gdzieś to co opisywałem we wczesniejszym poście - i np Pitagoras załatwia sprawę.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: ala1609 »

długosć tej podstawy to ma być \(\displaystyle{ \sqrt{96}}\)??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: piasek101 »

Nie.
Ten trójkąt (o którym pisałem) jest prostokątny, równoramienny - ramiona to kawałki środkowych.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: ala1609 »

ale skad wiadomo ze trójkąt jest prostokątny w tresci jest tytlko ze równoramienny
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: piasek101 »

ala1609 pisze:ale skad wiadomo ze trójkąt jest prostokątny w tresci jest tytlko ze równoramienny
Nie pisałem o całym.

W treści masz ,,środkowe poprowadzone do ramion są prostopadłe" - i ich kawałki (tych środkowych) wraz z podstawą tworzą trójkąt prostokątny, o którym pisałem.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

trójkąty katy i wielokąty

Post autor: ala1609 »

nie rozumiem dalej mi sie tam tworza trójkaty prostokatme o boku \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} ,4 \sqrt{2} i 1/2b albo 1/2a}\)-- 11 gru 2010, o 22:32 --tam ma byc 1/2a albo 1/2b
ODPOWIEDZ