Mam takie zadanie i nie umie go rozwiazac pomozcie mi bop jestem zagrozony
Prostokąt ABCD o bokach 4,8 cm i 3,6 cm jest podobny do prostokąta A'B'C'D' ktorego obwod wynosi 50,4mateeo19875@wp.plcm. Oblicz długosci boków prostokata A'B'C'D'
obwod prostokata
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wola
- Podziękował: 3 razy
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
obwod prostokata
obwód ABCD wynosi:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 4,8 + 2 \cdot 3,6 = 9,6 + 7,2 = 16,8}\)
jeżeli dwa prostokąty są podobne to, należy obliczyć stosunek ich obwodów do obliczenia boków prostokąta A'B'C'D'
\(\displaystyle{ \frac{50,4}{16,8} = 3}\)
więc boki prostokąta A'B'C'D' wynoszą:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 4,8 = 14,4}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot 3,6 = 10,8}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 4,8 + 2 \cdot 3,6 = 9,6 + 7,2 = 16,8}\)
jeżeli dwa prostokąty są podobne to, należy obliczyć stosunek ich obwodów do obliczenia boków prostokąta A'B'C'D'
\(\displaystyle{ \frac{50,4}{16,8} = 3}\)
więc boki prostokąta A'B'C'D' wynoszą:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 4,8 = 14,4}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot 3,6 = 10,8}\)