Czworokąty - obliczanie miar kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 08:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lubelskie
Czworokąty - obliczanie miar kątów
Wiedząc, że w czworokacie ABCD kolejne kąty to: 2fi +20 stopni, fi+10 stopni, 3fi +10 stopni, fi + 40 stopni, oblicz ich miary i sprawdź, czy na czworokącie ABCD mozna opisać okrąg.
-
- Użytkownik
- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
Czworokąty - obliczanie miar kątów
Suma kątów w czworokącie to 360, więc:
\(\displaystyle{ (2\phi +20^{o})+(\phi+10^{o})+(3\phi +10^{o})+(\phi + 40^{o})=360^{o}}\)
i z tego wyliczamy \(\displaystyle{ \phi}\).
Jednym z warunków na to czy na czworokącie da się opisać okrąg jest, aby sumy przeciwległych kątów były równe tj. \(\displaystyle{ | \sphericalangle A|+| \sphericalangle C|=| \sphericalangle B|+| \sphericalangle D|}\), gdzie kreski pionowe oznaczają miarę kąta.
\(\displaystyle{ (2\phi +20^{o})+(\phi+10^{o})+(3\phi +10^{o})+(\phi + 40^{o})=360^{o}}\)
i z tego wyliczamy \(\displaystyle{ \phi}\).
Jednym z warunków na to czy na czworokącie da się opisać okrąg jest, aby sumy przeciwległych kątów były równe tj. \(\displaystyle{ | \sphericalangle A|+| \sphericalangle C|=| \sphericalangle B|+| \sphericalangle D|}\), gdzie kreski pionowe oznaczają miarę kąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 08:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lubelskie
Czworokąty - obliczanie miar kątów
A czy mogłabym prosic Cię o wyjasnienie jak to fi obliczyc?Bo przyznam się że ten temat to dla mnie ciemna magia...:/-- 10 gru 2010, o 11:57 --a to nastepne zadanie...:W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 2 cm, a krawędź boczna ma długość 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.