Witam!
Mam pytanie do 2-óch zadań:
Oblicz długość przekątnych równoległoboku o bokach długości 3 i 5 cm oraz o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\)30
Do tych zadań należy zastosować twierdzenie cosinusów dla d1 i d2 ale który ze wzorów jest prawidłowe?
Ten
d1=\(\displaystyle{ a^{2}}\)-\(\displaystyle{ b^{2}}\)-2ab x cos150
d2=\(\displaystyle{ a^{2}}\)-\(\displaystyle{ b^{2}}\)-2ab x cos30
czy tak:
d1=\(\displaystyle{ a^{2}}\)-\(\displaystyle{ b^{2}}\)-2ab x cos150
d2=\(\displaystyle{ a^{2}}\)-\(\displaystyle{ b^{2}}\)-2ab x sin30 ??
2.Oblicz pole trójkąta a=8 b=15 i kącie \(\displaystyle{ \alpha}\)=20
Tutaj na początku wyliczam ze wzoró twierdzenia sinusów,na końcu pozostaje mi do obliczenie jedna długość,tj podstawę c,wcześniej wylliczyłem kąt \(\displaystyle{ \gamma}\)
I teraz podobnie jak z 1 zadaniem,czy mam przyjąc jako sin120 czy cos 120
\(\displaystyle{ c^{2}}\)= \(\displaystyle{ a^{2}}\)+ \(\displaystyle{ b^{2}}\)-2ab x sin??czy cos??
Równoległobok a twierdzenie sinusów w zad.do przekątny
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Równoległobok a twierdzenie sinusów w zad.do przekątny
Jeżeli a to krótszy bok
b to dłuższy bok
\(\displaystyle{ d_{1}}\) krótsza przekątna
\(\displaystyle{ d_{2}}\) dłużasza przekątna
to:
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=a^{2}+b^{2}-2ab{\cdot}cos30^{o}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}^{2}=a^{2}+b^{2}-2ab{\cdot}cos150^{o}}\)
b to dłuższy bok
\(\displaystyle{ d_{1}}\) krótsza przekątna
\(\displaystyle{ d_{2}}\) dłużasza przekątna
to:
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=a^{2}+b^{2}-2ab{\cdot}cos30^{o}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}^{2}=a^{2}+b^{2}-2ab{\cdot}cos150^{o}}\)