zadanie dotyczace okręgu i trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wyderka22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 1 raz

zadanie dotyczace okręgu i trapezu

Post autor: wyderka22 »

Na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r= \sqrt {13}}\) opisano trapez równoramienny, którego jedna z podstaw ma długość 3r. Oblicz odległość środka okręgu od wierzchołków trapezu
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

zadanie dotyczace okręgu i trapezu

Post autor: Vixy »

a- długosc ramienia
3 r krótsza podstawa
b-dłuzsza podstawa

korzystam z warunku 2a=3r+b
b=2a-3r

trzeba obliczyc R , i z tw. pitagorasa R=13+ (2a-3\(\displaystyle{ \sqrt{13}}\)/4

zeby obliczyc to R , potrzebne jest a

nastepnie rysuje wysokosc trapezu , i zauwazam trojkat prostokatny , gdzie przeciwprostokatna ma dlugosc a ,wysokosc 2 r , a przyprostokatna ma dlugosc b-3r/2 , b=2a-3\(\displaystyle{ \sqrt{13}}\)

ii zostanie wyliczone a ,i juz łatwo
ODPOWIEDZ