Styczna do okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lis 2006, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łomża
- Podziękował: 4 razy
Styczna do okręgu.
Witam.
Znajdź równanie stycznej do okręgu o równaniu
\(\displaystyle{ (x - 3 )^{2} + (x - 1)^{2} = 5}\)
w punkcie
\(\displaystyle{ A= (5,2)}\)
Proszę też o wytłumaczenie mi jak takie zadania rozwiązywać.
Pozdrawiam.
Znajdź równanie stycznej do okręgu o równaniu
\(\displaystyle{ (x - 3 )^{2} + (x - 1)^{2} = 5}\)
w punkcie
\(\displaystyle{ A= (5,2)}\)
Proszę też o wytłumaczenie mi jak takie zadania rozwiązywać.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lis 2006, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łomża
- Podziękował: 4 razy
Styczna do okręgu.
wyznaczyć środek potrafię , ale nie potrafię wyznaczyć prostej AS, ani stycznej.
Srodek
\(\displaystyle{ S= (3,1) r= \sqrt{5}}\)
Srodek
\(\displaystyle{ S= (3,1) r= \sqrt{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lis 2006, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łomża
- Podziękował: 4 razy
Styczna do okręgu.
Dobra, obliczyłem .
Sprawdzisz czy dobrze wyszło mi?
Prosta AS :
\(\displaystyle{ y = \frac{x}{2} - \frac{1}{2}}\)
Styczna :
\(\displaystyle{ y = -2x - \frac{1}{2}}\)
Sprawdzisz czy dobrze wyszło mi?
Prosta AS :
\(\displaystyle{ y = \frac{x}{2} - \frac{1}{2}}\)
Styczna :
\(\displaystyle{ y = -2x - \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lis 2006, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łomża
- Podziękował: 4 razy
Styczna do okręgu.
Współczynniki przy x-ach pomnożone przez siebie mają wynosić -1 a
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}*(-2) = -1}\)
więc nie wiem co jest źle.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}*(-2) = -1}\)
więc nie wiem co jest źle.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Styczna do okręgu.
Styczna będzie postaci
\(\displaystyle{ y=-2x+b}\)
musi przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ A= (5,2)}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2=- 2\cdot 5+b}\)
stąd
\(\displaystyle{ b=12}\)
Styczna \(\displaystyle{ y=- 2x+12}\)
\(\displaystyle{ y=-2x+b}\)
musi przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ A= (5,2)}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2=- 2\cdot 5+b}\)
stąd
\(\displaystyle{ b=12}\)
Styczna \(\displaystyle{ y=- 2x+12}\)