Oblicz długość wysokości ściany bocznej oraz długość wysokości ostrosłupa prawidłowego, którego krawędź boczna ma długość a=12cm zaś podstawą jest
a. trójkąt równoboczny o boku b=7
b. sześciokąt foremny o boku długości 5 cm-- 8 gru 2010, o 22:46 --PROSZE O POMAC
ostrosłup prawidłowy
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
ostrosłup prawidłowy
h- wysokość ściany bocznej
H- wysokość ostrosłupa
a)
\(\displaystyle{ (\frac{7}{2})^{2} h^2 =12^2}\)
R-promień okręgu opisanego
\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ R^2 + H^2 =12^2}\)
b)
\(\displaystyle{ (\frac{5}{2})^2 + h^2 =12^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 + H^2 = 12^2}\)
H- wysokość ostrosłupa
a)
\(\displaystyle{ (\frac{7}{2})^{2} h^2 =12^2}\)
R-promień okręgu opisanego
\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ R^2 + H^2 =12^2}\)
b)
\(\displaystyle{ (\frac{5}{2})^2 + h^2 =12^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 + H^2 = 12^2}\)