udowodnic ze odcinki sa rownej dlugosci

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

udowodnic ze odcinki sa rownej dlugosci

Post autor: Chromosom »

udowodnic ze zachodzi \(\displaystyle{ |AB|=|PQ|}\)

linie sa styczne do okregow w punktach \(\displaystyle{ A,B,C,D,E,F}\) natomiast \(\displaystyle{ P,Q}\) to punkty przeciecia linii, nie mam zadnego pomyslu na to, dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

udowodnic ze odcinki sa rownej dlugosci

Post autor: smigol »

Najpierw pokaż, że \(\displaystyle{ AB=CF}\) z kolei później pokazujemy, że \(\displaystyle{ DQ=PE}\), a później już z górki.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

udowodnic ze odcinki sa rownej dlugosci

Post autor: Chromosom »

ok, to pierwsze mam, a jak pokazac ze \(\displaystyle{ |DQ|=|PE|}\)?
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

udowodnic ze odcinki sa rownej dlugosci

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ \begin{cases} AP=DE+PE \\ QF=QD+DE \end{cases}}\), stąd \(\displaystyle{ AP-PE=QF-QD \ \Leftrightarrow \ AP-QF=PE-QD}\), a ponieważ \(\displaystyle{ AB=CF}\) tj. \(\displaystyle{ AP+PB= FQ+QC}\) to \(\displaystyle{ QC-PB=PE-QD}\), czyli \(\displaystyle{ QD=PE}\).
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

udowodnic ze odcinki sa rownej dlugosci

Post autor: Chromosom »

dzieki,rozwiazalem,tylko powiedz jeszcze skad wziales te dwa rownania w ukladzie rownan?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

udowodnic ze odcinki sa rownej dlugosci

Post autor: kropka+ »

Jest takie twierdzenie, które mówi, że gdy połączymy punkt przecięcia dwóch stycznych do okręgu z obydwoma punktami styczności to otrzymamy łamaną, składającą się z dwóch równych odcinków.
ODPOWIEDZ