Bok w trójkącie równobocznym jest o 4 dłuższy od wysokości trójkąta. Oblicz pole tego trójkąta.
Na rysunku oznaczyłem wysokość jako x i bok jako x+4
Potem z tych danych obliczyłem pole \(\displaystyle{ \frac{x^{2} + 4x}{2}}\)
Ale co dalej? To już koniec? Myślę, że raczej trzeba coś z czegoś wywnioskować, tylko pytanie z czego
Trójkąt równoboczny
- Best of Both Worlds
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 13 razy
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Trójkąt równoboczny
zależność między wysokością a bokiem w trójkącie równobocznym to: \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\). wykorzystaj to.
- Best of Both Worlds
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 13 razy
Trójkąt równoboczny
Ok, wówczas wyszło mi:
a= \(\displaystyle{ 8 + 4\sqrt{3}}\)
I pole \(\displaystyle{ 28\sqrt{3} - 48}\)
Czy to jest dobrze?
a= \(\displaystyle{ 8 + 4\sqrt{3}}\)
I pole \(\displaystyle{ 28\sqrt{3} - 48}\)
Czy to jest dobrze?
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Trójkąt równoboczny
coś nie tak.
\(\displaystyle{ a = h + 4}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{a \sqrt{3} }{2} + 4}\)
\(\displaystyle{ 2a = a \sqrt{3} + 8}\)
\(\displaystyle{ a= 8(2+ \sqrt{3} )}\)
\(\displaystyle{ a = h + 4}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{a \sqrt{3} }{2} + 4}\)
\(\displaystyle{ 2a = a \sqrt{3} + 8}\)
\(\displaystyle{ a= 8(2+ \sqrt{3} )}\)