obliczenie kąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

obliczenie kąta

Post autor: darek20 »

W czworokącie wypukłym \(\displaystyle{ A B C D}\) , \(\displaystyle{ AC \cap BD=P}\), \(\displaystyle{ M}\) środek boku \(\displaystyle{ AD}\),\(\displaystyle{ MP \cap BC=E,}\)

\(\displaystyle{ \frac{BE}{EC} = \frac{AB^2}{CD^2} , \sphericalangle A=63^o, \sphericalangle C=78^o}\). Obliczyć miarę \(\displaystyle{ \sphericalangle D.}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

obliczenie kąta

Post autor: anna_ »

MP nie przetnie BC, więc skąd ten punkt E?
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

obliczenie kąta

Post autor: darek20 »

czemu nie przetnie?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

obliczenie kąta

Post autor: anna_ »

Bo zrobiłam rysunek.

Ostatnio zmieniony 6 gru 2010, o 20:49 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

obliczenie kąta

Post autor: darek20 »

A czemu MP traktujesz jako odcinek?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

obliczenie kąta

Post autor: anna_ »

Wrózką nie jestem, dla mnie coś co ma końce w punktach M i P jest odcinkiem.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

obliczenie kąta

Post autor: darek20 »

Potraktuj to jako prostą przechodzącą przez punkty M i P
ODPOWIEDZ