Długość promienia okręgu wpisanego w romb

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dominique
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kołobrzeg
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Długość promienia okręgu wpisanego w romb

Post autor: Dominique »

Witam,
mógłby ktoś podsunąć pomysł jak zrobić to zadanie:

"W rombie o boku \(\displaystyle{ 20 cm}\) kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ 45 ^\circ}\). Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten romb."
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Długość promienia okręgu wpisanego w romb

Post autor: anna_ »

Policz wysokość rombu i podziel ją na dwa.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Długość promienia okręgu wpisanego w romb

Post autor: Vax »

Promień okręgu wpisanego w romb jest równy \(\displaystyle{ \frac{h}{2}}\) gdzie h, to wysokość rombu.

\(\displaystyle{ P = a^2\sin \alpha}\)

\(\displaystyle{ P = 400\cdot \frac{\sqrt{2}}{2}}\)

\(\displaystyle{ P = 200\sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ 20h=200\sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ h=10\sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ r=5\sqrt{2}}\)

Pozdrawiam.
Dominique
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kołobrzeg
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Długość promienia okręgu wpisanego w romb

Post autor: Dominique »

Vax pisze:Promień okręgu wpisanego w romb jest równy \(\displaystyle{ \frac{h}{2}}\) gdzie h, to wysokość rombu.

\(\displaystyle{ P = a^2\sin \alpha}\)

\(\displaystyle{ P = 400\cdot \frac{\sqrt{2}}{2}}\)

\(\displaystyle{ P = 200\sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ 20h=200\sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ h=10\sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ r=5\sqrt{2}}\)

Pozdrawiam.
dzięki wielkie, ale niestety jeszcze z funkcji trygonometrycznych nie korzystamy , więc jakiś inny sposób trzeba znaleźć
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Długość promienia okręgu wpisanego w romb

Post autor: anna_ »

Szukaj na rysunku trójkąta równoramiennego prostokątnego.
ODPOWIEDZ