Przekątna trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jeal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 4 mar 2009, o 21:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Przekątna trapezu

Post autor: jeal »

1. W trapezie równoramiennym wys. ma dł. \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), a odc łączący środki ramion ma dł \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) . Oblicz dł. przekątnej trapezu.

2. W trapezie równoramiennym przekątne są dwusiecznymi kątów przy dłuższej podstawie. Wykaż, że
a) krótsza podstawa tego trapezu ma taką samą długość, jak jego ramię
b) kąt ostry przecięcia przekątnych jest równy kątowi trapezu przy dłuższej podstawie

Bardzo proszę o pomoc...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Przekątna trapezu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}= \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna

\(\displaystyle{ d^2=(\frac{a+b}{2})^2+h^2}\)
jeal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 4 mar 2009, o 21:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Przekątna trapezu

Post autor: jeal »

nmn, dziękuję bardzo! wyszło mi Potrafiłabyś mi też może pomóc z zadaniem drugim? Przy zad. wykaż, udowodnij itp. nigdy nie wiem co robić...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Przekątna trapezu

Post autor: anna_ »

AU
AU
9ed16101d42cf66fm.png (9.75 KiB) Przejrzano 123 razy
[/url]

Podpowiedź masz na rysunku
Ostatnio zmieniony 6 gru 2010, o 20:06 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
jeal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 4 mar 2009, o 21:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Przekątna trapezu

Post autor: jeal »

Napisałam w treści posta
2. W trapezie równoramiennym przekątne są dwusiecznymi kątów przy dłuższej podstawie. Wykaż, że
a) krótsza podstawa tego trapezu ma taką samą długość, jak jego ramię
b) kąt ostry przecięcia przekątnych jest równy kątowi trapezu przy dłuższej podstawie
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Przekątna trapezu

Post autor: anna_ »

Patrz wyżej
jeal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 4 mar 2009, o 21:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Przekątna trapezu

Post autor: jeal »

aa kąty wierzchołkowe dziękuję, jakoś zapiszę podpunkt A, ale troszkę jeszcze nie rozumiem podpunktu B...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Przekątna trapezu

Post autor: anna_ »

Najpierw policz kąt DEC, potem z kątów przyległych kąt AED
ODPOWIEDZ