Kwadrat zbudowany na przekątnej trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Best of Both Worlds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 22 mar 2010, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 13 razy

Kwadrat zbudowany na przekątnej trapezu

Post autor: Best of Both Worlds »

Nie wiem jak się zabrać za następujące zadanie:

Pole trapezu równoramiennego jest równe 20 cm2, a jego wysokość ma długość 4 cm. Oblicz pole kwadratu zbudowanego na przekątnej tego trapezu.

Jak wygląda kwadrat zbudowany na przekątnej trapezu? Może zadanie jest źle skonstruowane?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Kwadrat zbudowany na przekątnej trapezu

Post autor: anna_ »

AU
AU
24230d7de9b5286bm.png (11.8 KiB) Przejrzano 210 razy
[/url]
Awatar użytkownika
Best of Both Worlds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 22 mar 2010, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 13 razy

Kwadrat zbudowany na przekątnej trapezu

Post autor: Best of Both Worlds »

Ok, dzięki

ale w dalszym ciągu nie wiem jak to rozwiązać doszedłem do tego, że
a + b = 10

co dalej?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Kwadrat zbudowany na przekątnej trapezu

Post autor: anna_ »

Dorysuj wysokość z wierzchołka D.
\(\displaystyle{ AE= \frac{a-b}{2}+b= \frac{a+b}{2}}\)

Przekatną policzysz z Pitagorasa
Awatar użytkownika
Best of Both Worlds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 22 mar 2010, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 13 razy

Kwadrat zbudowany na przekątnej trapezu

Post autor: Best of Both Worlds »

nmn pisze:Dorysuj wysokość z wierzchołka D.
\(\displaystyle{ AE= \frac{a-b}{2}+b= \frac{a+b}{2}}\)
tego nie kapuje

Czemu te \(\displaystyle{ AE= \frac{a-b}{2}+b}\) Przecież zakładając, że a to górna podstawa to a - b wychodzi liczba na minusie?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Kwadrat zbudowany na przekątnej trapezu

Post autor: anna_ »

Mnie uczono, że
\(\displaystyle{ a}\) - dolna
\(\displaystyle{ b}\) - gorna
ODPOWIEDZ