3 doniczki każda o średnicy 12,5 cm i wysokości 14,5cm, umieszczono w pudełku.Oblicz wymiary podstawy pudełka jeśli wiadomo że pudełko z każdej strony
przylega do doniczek oraz że doniczki są ze sobą styczne. wynik zaokrąglij do 0,1cm.
Obrazek tego zadania(trochę krzywo, ale książka mi się zawinęła)
Wiem jak zrobić ten dolny bok, bo to 2x średnica i wychodzi mi 25cm. Ale nie wiem zupełnie jak zrobić ten drugi. I po co w zadaniu podali mi wysokość ? Proszę o pomoc...
3 okręgi wpisane w prostokąt styczne do niego.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 gru 2010, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
3 okręgi wpisane w prostokąt styczne do niego.
Drugi bok to wysokość trojkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ 12,5}\) plus \(\displaystyle{ 12,5}\)
Ostatnio zmieniony 6 gru 2010, o 18:06 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 gru 2010, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
3 okręgi wpisane w prostokąt styczne do niego.
wzór na wysokość równobocznego to \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}}\). Czyli \(\displaystyle{ 12,5\sqrt{3}}\) ? Czyli bok będzie \(\displaystyle{ 25\sqrt{3}}\) ? Chyba jednak nie kapuje -- 6 gru 2010, o 18:49 --proszę o pomoc od tego zadania naprawdę wiele zależy (
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
3 okręgi wpisane w prostokąt styczne do niego.
Mala poprawka:
Bok trójkąta to \(\displaystyle{ a=12,5}\)
czyli drugi wymiar pudelka to
\(\displaystyle{ \frac{12,5 \sqrt{3}}{2} +12,5}\)
Bok trójkąta to \(\displaystyle{ a=12,5}\)
czyli drugi wymiar pudelka to
\(\displaystyle{ \frac{12,5 \sqrt{3}}{2} +12,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 gru 2010, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
3 okręgi wpisane w prostokąt styczne do niego.
czyli \(\displaystyle{ 6,25\sqrt{3}}\) + 12,5 = \(\displaystyle{ 18,75\sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
3 okręgi wpisane w prostokąt styczne do niego.
Nie możesz tego dodać
Najpierw policz przybliżoną wartość \(\displaystyle{ 6,25\sqrt{3}}\), potem dodaj do tego \(\displaystyle{ 12,5}\)
Najpierw policz przybliżoną wartość \(\displaystyle{ 6,25\sqrt{3}}\), potem dodaj do tego \(\displaystyle{ 12,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 gru 2010, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
3 okręgi wpisane w prostokąt styczne do niego.
ok ;p
-- 6 gru 2010, o 19:58 --
no nie wiem... męczę się i nie chce mi wyjść 23,3 ...
-- 6 gru 2010, o 20:15 --
wynik będzie 22.8 ? ??-- 6 gru 2010, o 20:30 --już wiem jednak wychodzi 23.3 ;p Dziękuję bardzo za pomoc ;*
-- 6 gru 2010, o 19:58 --
no nie wiem... męczę się i nie chce mi wyjść 23,3 ...
-- 6 gru 2010, o 20:15 --
wynik będzie 22.8 ? ??-- 6 gru 2010, o 20:30 --już wiem jednak wychodzi 23.3 ;p Dziękuję bardzo za pomoc ;*