trapez opisany na okregu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

trapez opisany na okregu

Post autor: Vixy »

Oblicz długość boków trapezu równoramiennego opisanego na okregu znajac obwod trapezu 2p i dlugosc d przekatnej.


c-dlugosc ramienia
a-krotsza podstawa
b-dluzsza podstawa
warunek wpisywalnosci trapezu na okregu: 2c=a+b
a+b+2c=2p
a+b=2p-2c

2p=2c=2c
2p=4c
p=2c
c=p/2 ===> w ten sposob wyliczylam dlugosc ramienia tego trapezu

a+b=2c , a+b=p

dluzsza podstawa p-a , krótsza ma a

p+ab=d
p+(p-a)a=d



a no i dalej liczyłam wysokosc tego i wyszedl mi jakis dziwny pierwiastek , nastepnie majac wysokosc obliczyłam ten maly odcinek i pomnozylam go przez 2 ( bo sa dwa takie ) ii too co mi wyszlo dodalam do a ii napisalam ze jest to rowne p... Czy dobrze mysle ?
ODPOWIEDZ