W trapez wpisano koło
- Sponki
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poniatowa
W trapez wpisano koło
W trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\) wpisano okrąg o promieniu długości \(\displaystyle{ 12cm}\). Ramię \(\displaystyle{ BC}\) trapezu ma długość \(\displaystyle{ 25cm}\). Jakie długości mają odcinki wyznaczone na ramieniu BC przez punkt styczności \(\displaystyle{ S}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
W trapez wpisano koło
\(\displaystyle{ |OC| = y; |OS| = r = 12 ; |CS| = x; |CB| = 25}\)
\(\displaystyle{ y^{2} = x^{2} + r^{2} \,\,\, \frac{x}{y} = \frac{y}{25} \,\,}\)
\(\displaystyle{ y^{2} = x^{2} + r^{2} \,\,\, \frac{x}{y} = \frac{y}{25} \,\,}\)