Miara kąta wewnętrznego
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Miara kąta wewnętrznego
W jakim wielokącie foremnym miara kąta wewnętrznego jest równa 157,5 stopnia. Wykonaj stosowne obliczenia
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Miara kąta wewnętrznego
W n - kącie foremnym miara kąta wewnętrznego wynosi
\(\displaystyle{ \alpha = 180 ^{o} - \frac{360 ^{o} }{n}\\
czyli\ wylicz \ n \ ze \ wzoru \\
157,5 = 180 - \frac{360}{n}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 180 ^{o} - \frac{360 ^{o} }{n}\\
czyli\ wylicz \ n \ ze \ wzoru \\
157,5 = 180 - \frac{360}{n}}\)