okręgi w okręgu
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
okręgi w okręgu
pole powierzchni garnka:
\(\displaystyle{ \pi \cdot 12^2 = 144 \pi}\)
pole powierzchni słoika:
\(\displaystyle{ \pi \cdot 5^2 =25 \pi}\)
\(\displaystyle{ \pi \cdot 12^2 = 144 \pi}\)
pole powierzchni słoika:
\(\displaystyle{ \pi \cdot 5^2 =25 \pi}\)
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
okręgi w okręgu
a jak chcesz inaczej i po co?
jak to jest koniec zadania..
przecież: \(\displaystyle{ 144 \pi > 4 \cdot 25 \pi}\)
czyli można dać te słoiki do tego garnka...
jak to jest koniec zadania..
przecież: \(\displaystyle{ 144 \pi > 4 \cdot 25 \pi}\)
czyli można dać te słoiki do tego garnka...
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
okręgi w okręgu
alfgordon,
To nie jest prawidłowe rozwiązanie. Prawdę mówiąc dałeś się nabrać. Słowo mieścić nie indukuję liczenia pola.
Narysuj sobie kwadrat łączący środki słoików umieszczonych w tym garnku. Kwadrat gwarantuje nam najściślejsze możliwe ułożenie słoi. Jego bok to 10 cm. Liczymy przekątną i dodajemy dwa promienie słoi. (dlaczego?)
Wymagana średnica: \(\displaystyle{ d=10 \sqrt{2}+10 \approx 24,1}\)
Średnica garnka: \(\displaystyle{ 2 \cdot 12=24}\)
To nie jest prawidłowe rozwiązanie. Prawdę mówiąc dałeś się nabrać. Słowo mieścić nie indukuję liczenia pola.
Narysuj sobie kwadrat łączący środki słoików umieszczonych w tym garnku. Kwadrat gwarantuje nam najściślejsze możliwe ułożenie słoi. Jego bok to 10 cm. Liczymy przekątną i dodajemy dwa promienie słoi. (dlaczego?)
Wymagana średnica: \(\displaystyle{ d=10 \sqrt{2}+10 \approx 24,1}\)
Średnica garnka: \(\displaystyle{ 2 \cdot 12=24}\)