a zadania brzmi tak:
Oblicz, dla jakiej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) kąt n-kąta foremnego jest o \(\displaystyle{ 1,5^{\circ}}\) mniejszy od kąta wielokąta foremnego, który ma \(\displaystyle{ n + 1}\) boków.
wynik to \(\displaystyle{ n=15}\), lecz potrzebuje obliczenia bo sam nie daje rady z tym zadaniem.
figury geometryczne - prosty przykład
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
figury geometryczne - prosty przykład
Kąt wewnętrzny w wielokącie foremnym: \(\displaystyle{ 180^{\circ}- \frac{360^{\circ}}{n}}\).
A więc masz równanie:
\(\displaystyle{ 181,5- \frac{360}{n}=180- \frac{360}{n+1}}\)
A więc masz równanie:
\(\displaystyle{ 181,5- \frac{360}{n}=180- \frac{360}{n+1}}\)