Korzystając z twierdzenia o odcinkach siecznych (...)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Napsterion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 lis 2010, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice

Korzystając z twierdzenia o odcinkach siecznych (...)

Post autor: Napsterion »

Witam. Jestem nowy na forum, klasa II Technikum i matma rozszerzona . Mam przygotować referat z owego zadania. Oto treść:
Korzystając z twierdzenia o odcinkach siecznych, wykaż że wierzchołki trapezu równoramiennego należą do pewnego okręgu.

Otóż mam rysunek , okrąg które przecinają dwie prostopadłe wychodzące z P .
Z czego powstało mi : \(\displaystyle{ \left| PA\right| \cdot \left| BA\right| = \left| PC\right| \cdot \left| DC\right|}\)

Rzecz jasna \(\displaystyle{ \left| AC\right| || \left| BD\right|}\) .
Może mi ktoś pomóc to rozwiązać ?
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ