Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Natalia__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 lis 2009, o 16:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: Natalia__ »

Punkty A=(7.-4) i C=(6,5) są przeciwległymi wierzchołkami trapezu ABCD, a a prosta o równaniu y=3 jest jego osią symetrii.Oblicz współrzędne punktów B i D.

Próbowałam już różnymi sposobami, ale nic z tego.

Doszłam tylko do tego, że punkt B= (x, 10) i D= (z, 1) albo odwrotnie.
Nie wiem też, na jakiej podstawie mam stwierdzić które boki są podstawami, a które ramionami.

Z góry dziękuję za pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: anna_ »

A rysunek zrobiłaś?
Natalia__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 lis 2009, o 16:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: Natalia__ »

Pewnie
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: matmi »

Oś symetrii musi być prostopadła do podstaw.
Odbijasz punkty względem tej prostej i otrzymujesz kolejne wierzchołki.

Punkty, które wyznaczyłaś niestety nie są poprawne..
Podpowiedź: Pierwsza współrzędna się nie zmienia (x).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: anna_ »

No to powinnaś zauwazyć, że obraz punktu A w symetrii względem \(\displaystyle{ y=3}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ (7,y)}\), a obraz punktu C ma współrzędne \(\displaystyle{ (6,y)}\).
Ze wzorów na symetrię względem prostej da się policzyć te brakujące wspólrzędne.

Nie mowiąc już o tym, że na rysunku od razu widać też, które odcinki są podstawami, a które ramionami.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2010, o 19:42 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Natalia__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 lis 2009, o 16:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: Natalia__ »

Teraz wszystko jasne
Dziękuję
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: matmi »

nmn pisze:No to powinnaś zauwazyć, że obraz punktu A w symetrii względem \(\displaystyle{ y=3}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ (7,x)}\), a obraz punktu C ma współrzędne \(\displaystyle{ (6,y)}\).
Ze wzorów na symetrię względem prostej da się policzyć te brakujące wspólrzędne.

Nie mowiąc już o tym, że na rysunku od razu widać też, które odcinki są podstawami, a które ramionami.
Ja bym napisała raczej, że
obraz punktu A w symetrii względem \(\displaystyle{ y=3}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ (7,y_1)}\), a obraz punktu C ma współrzędne \(\displaystyle{ (6,y_2)}\).
Żeby przypadkiem się z czymś nie skojarzyło..
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: anna_ »

Literówka
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: matmi »

Nieprzypadkowa
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez równoramienny w układzie współrzędnych.

Post autor: anna_ »

Nie bardzo rozumiem.
ODPOWIEDZ