Trapez wpisany w koło.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 13:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Trapez wpisany w koło.
Witam, mam mały problem z zadankiem.
Mamy trapez taki jak na rysunku. Trapez równoramienny o przekątnej długości 12, dłuższej podstawie 13. Podstawa jest średnicą. Trzeba policzyć pole.
Uploaded with
I teraz tak z pitagorasa \(\displaystyle{ |CB| = \sqrt{ 13^{2} - 12^{2} } = 5}\)
Teraz chce wyliczyć wysokość trapezu.
Obliczam pole trójkąta ABC. \(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} *5 * 12 = 30}\) \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}13*h}\)
\(\displaystyle{ 60=13h \Rightarrow h= \frac{60}{13}}\)
Można wyliczyć pole \(\displaystyle{ P=13h=13* \frac{60}{13}=60}\)
Teraz drugi sposób.
Oznaczam |AE| i |DB| jako x. Wyliczam x z tw pitagorasa z trojkąta CDB. \(\displaystyle{ x= \sqrt{5^{2}- \frac{60}{13}^{2} } = \sqrt{ \frac{4225-3600}{169}} = \frac{25}{13}}\)
Obliczam |CD| \(\displaystyle{ |CD|=13-2* \frac{25}{13} = \frac{119}{13}}\)
Obliczam pole \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(13+ \frac{119}{13})* \frac{60}{13} = \frac{288}{13}* \frac{30}{13} = \frac{8640}{169} \approx 51,1}\)
więc pola nie wyszły równe gdzie popełniłem błąd?
Mamy trapez taki jak na rysunku. Trapez równoramienny o przekątnej długości 12, dłuższej podstawie 13. Podstawa jest średnicą. Trzeba policzyć pole.
Uploaded with
I teraz tak z pitagorasa \(\displaystyle{ |CB| = \sqrt{ 13^{2} - 12^{2} } = 5}\)
Teraz chce wyliczyć wysokość trapezu.
Obliczam pole trójkąta ABC. \(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} *5 * 12 = 30}\) \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}13*h}\)
\(\displaystyle{ 60=13h \Rightarrow h= \frac{60}{13}}\)
Można wyliczyć pole \(\displaystyle{ P=13h=13* \frac{60}{13}=60}\)
Teraz drugi sposób.
Oznaczam |AE| i |DB| jako x. Wyliczam x z tw pitagorasa z trojkąta CDB. \(\displaystyle{ x= \sqrt{5^{2}- \frac{60}{13}^{2} } = \sqrt{ \frac{4225-3600}{169}} = \frac{25}{13}}\)
Obliczam |CD| \(\displaystyle{ |CD|=13-2* \frac{25}{13} = \frac{119}{13}}\)
Obliczam pole \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(13+ \frac{119}{13})* \frac{60}{13} = \frac{288}{13}* \frac{30}{13} = \frac{8640}{169} \approx 51,1}\)
więc pola nie wyszły równe gdzie popełniłem błąd?
Trapez wpisany w koło.
\(\displaystyle{ P=|AB|h}\) ponieważ jest to trapez równoramienny więc. \(\displaystyle{ P=13* \frac{60}{13} =60}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 13:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Trapez wpisany w koło.
Wyobraź sobie. Trójkąty AED i CBD razem tworzą prostokąt o bokach x i h. \(\displaystyle{ P=x*h+(a-x)h=xh+ah-xh=ah}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 13:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Trapez wpisany w koło.
Tak, jak mógłbyś to proszę o nie nabijanie postów bo póki co problem nawet o milimetr nie poszedł do przodu a tworzą się niepotrzebne dyskusje. Popatrz, policz wyprowadź.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 13:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz