Oblicz pole i obwód trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
swz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 lis 2010, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Oblicz pole i obwód trapezu

Post autor: swz »

Witam, mam problem z następującym zadaniem:
trapez ma podstawę krótszą 4 cm a dłuzsza 8 i kąty między ramionami 60 i 45, oblicz pole i obwód tego trapezu.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Oblicz pole i obwód trapezu

Post autor: alfgordon »

AU
AU
trapez.gif (1.81 KiB) Przejrzano 62 razy
przyjmij że \(\displaystyle{ \alpha=60}\) i \(\displaystyle{ \beta=45}\) , \(\displaystyle{ a=8}\), \(\displaystyle{ b=4}\)
dolna podstawa to AB górna CD
opuść drugą wysokość w punkcie E i oznacz ją jako 'h'
z własności w trójkącie o kątach 45,45,90 stopni wynika że
|EB|=h,

zatem ten drugi odcinek dolnej podstawy od wierzchołka A do wysokości oznaczonej na rysunku ma długość: \(\displaystyle{ x=8-4-h = 4-h}\)

i teraz wystarczy wyliczyć z własnosci w trójkącie o kątach 30,60, 90 że : \(\displaystyle{ x \sqrt{3} =h}\)
ODPOWIEDZ