Mam taką prace domową:
Na Kwadracie opisano okrąg i w ten sam kwadrat wpisano okrąg.Pole pierścienia to 5Pi .
Oblicz pole tego kwadratu.
Przepraszam że tak trochę dziwnie ale naprawde potrzebuje tego szybko a z matmy jestem słaby potrzebuje waszej pomocy najlepiej by mi ktoś pokaząl już całe zadanie bym był wdzięzny + z rysunkiem jak ktoś da rade
Okrąg Opisany w Kwadracie
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Okrąg Opisany w Kwadracie
\(\displaystyle{ a}\) - bok kwadratu
\(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) - promień okręgu wpisanego w kwadrat
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\) - promień okręgu opisanego na kwadracie
\(\displaystyle{ \pi (\frac{a}{2})^2}\) - pole koła wpisanego
\(\displaystyle{ \pi ( \frac{a \sqrt{2} }{2} )^2}\) - pole koła opisanego
Wyznaczam pole pierścienia
\(\displaystyle{ P=\pi ( \frac{a \sqrt{2} }{2} )^2-\pi (\frac{a}{2})^2}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a^2}{2} \pi -\frac{a^2}{4}\pi}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a^2}{4} \pi}\)
Obliczam pole kwadratu
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{4} \pi=5\pi}\)
\(\displaystyle{ a^2=20}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) - promień okręgu wpisanego w kwadrat
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\) - promień okręgu opisanego na kwadracie
\(\displaystyle{ \pi (\frac{a}{2})^2}\) - pole koła wpisanego
\(\displaystyle{ \pi ( \frac{a \sqrt{2} }{2} )^2}\) - pole koła opisanego
Wyznaczam pole pierścienia
\(\displaystyle{ P=\pi ( \frac{a \sqrt{2} }{2} )^2-\pi (\frac{a}{2})^2}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a^2}{2} \pi -\frac{a^2}{4}\pi}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a^2}{4} \pi}\)
Obliczam pole kwadratu
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{4} \pi=5\pi}\)
\(\displaystyle{ a^2=20}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
Okrąg Opisany w Kwadracie
i to wszystko wystrarczy jak napisze ja tu mi napisałaś ..? bo ja jestem baznadziejny z matmy i dlatego prosze o gotowe zadanie
aa. jak byś umiała i da się tu , to narysowała byś mi lub ktoś inny , rysunek do tego zadania plz to bym miał all i dziękuje wszystkim którzy mi pomagają !!!
aa. jak byś umiała i da się tu , to narysowała byś mi lub ktoś inny , rysunek do tego zadania plz to bym miał all i dziękuje wszystkim którzy mi pomagają !!!
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
Okrąg Opisany w Kwadracie
jejku jesteś niesamowita bardzo bardzo dziękuje jeśli all jest dobrze to będzie super dzięki jesteś wielka !!!