W rombie krótsza przekątna równa się 12 cm. Pole równe \(\displaystyle{ 24cm^{2}}\). Oblicz obwód.
Nie wiem jak się za to zabrać w ogóle
Romb - przekątna/pole policzyć obwód
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
Romb - przekątna/pole policzyć obwód
Blessed,
W rombie przekątne są pod kątem prostym, więc jego pole jest równe ich iloczynowi podzielonemu przez 2... ( Wolę pisać słowami ). Przemyśl to
W rombie przekątne są pod kątem prostym, więc jego pole jest równe ich iloczynowi podzielonemu przez 2... ( Wolę pisać słowami ). Przemyśl to
Romb - przekątna/pole policzyć obwód
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} \cdot e \cdot f}\)
\(\displaystyle{ 24 = \frac{1}{2} \cdot e \cdot 12}\)
\(\displaystyle{ 24 = \frac{12}{2}e}\)
\(\displaystyle{ e = \frac{24}{1} \cdot \frac{2}{12}}\)
\(\displaystyle{ e = \frac{48}{12}}\)
\(\displaystyle{ e = 4cm}\)
druga przekątna wyszła mi 4, a w zadaniu pisze, że krótsza ma 12, więc nie kumam tego
// przez przypadek zrobiłem drugi temat
\(\displaystyle{ 24 = \frac{1}{2} \cdot e \cdot 12}\)
\(\displaystyle{ 24 = \frac{12}{2}e}\)
\(\displaystyle{ e = \frac{24}{1} \cdot \frac{2}{12}}\)
\(\displaystyle{ e = \frac{48}{12}}\)
\(\displaystyle{ e = 4cm}\)
druga przekątna wyszła mi 4, a w zadaniu pisze, że krótsza ma 12, więc nie kumam tego
// przez przypadek zrobiłem drugi temat
Ostatnio zmieniony 22 lis 2010, o 19:33 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dlatego ja "przez przypadek" zrobiłam z tego jeden temat.
Powód: Dlatego ja "przez przypadek" zrobiłam z tego jeden temat.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Romb - przekątna/pole policzyć obwód
Z tw. Pitagorasa mamy, że długość boku rombu (\(\displaystyle{ a}\)) jest równa:
\(\displaystyle{ a= \sqrt{ \frac{d_1^2}{4} + \frac{d_2^2}{4} }= \frac{ \sqrt{d_1^2+d_2^2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{ \frac{d_1^2}{4} + \frac{d_2^2}{4} }= \frac{ \sqrt{d_1^2+d_2^2} }{2}}\)
Romb - przekątna/pole policzyć obwód
Nie kumam tego wzoru, więc i tak bym z niego nie policzył.
a ta druga przekątna ma być 4, dobrze policzyłem ??
jeśli przekątne mam 4 i 12 to długość boku policzyłbym z tw. pitagorasa w końcu romb to 4 trójkąty prostokątne. Przekątne na pół więc 2 i 6.
wychodzi \(\displaystyle{ a = \sqrt{40} = 2 \sqrt{10}}\)
i obwód byłby \(\displaystyle{ 8 \sqrt{10}}\)
dobrze ?
a ta druga przekątna ma być 4, dobrze policzyłem ??
jeśli przekątne mam 4 i 12 to długość boku policzyłbym z tw. pitagorasa w końcu romb to 4 trójkąty prostokątne. Przekątne na pół więc 2 i 6.
wychodzi \(\displaystyle{ a = \sqrt{40} = 2 \sqrt{10}}\)
i obwód byłby \(\displaystyle{ 8 \sqrt{10}}\)
dobrze ?
Romb - przekątna/pole policzyć obwód
no to git, ale w takim razie jest błąd w zadaniu bo pisze, że krótsza przekątna ma 12 xD