pola figur podobnych
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 3 razy
pola figur podobnych
Pola dwóch figur podobnych są w stosunku 4:9. jaką częścią obwodu większej figury jest obwód mniejszej figury?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
pola figur podobnych
Jeżeli pola są w stosunku \(\displaystyle{ \frac{4}{9}}\), to boki muszą być w stosunku \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) (jak boki czegokolwiek są podobne w skali \(\displaystyle{ k}\), to pola w skali \(\displaystyle{ k^2}\)).
Obwody są podobne w tej samej skali co boki, więc jeżeli \(\displaystyle{ \frac{\mbox{Obw1}}{\mbox{Obw2}}= \frac{2}{3}}\), to \(\displaystyle{ \mbox{Obw1}= \frac{2}{3}\mbox{Obw2}}\).
Obwody są podobne w tej samej skali co boki, więc jeżeli \(\displaystyle{ \frac{\mbox{Obw1}}{\mbox{Obw2}}= \frac{2}{3}}\), to \(\displaystyle{ \mbox{Obw1}= \frac{2}{3}\mbox{Obw2}}\).