Długość promienia okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kalibp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Długość promienia okręgu

Post autor: kalibp »

Zadanie polega na obliczeniu promienia okręgu. Mam daną cięciwę AB o długości 4,4 m. Środek cięciwy oznaczony jako D, odcinek CD to najkrótszy odcinek łączący cięciwę AB z okręgiem i jego długość wynosi 0,37 m. Punkt C znajduję się oczywiście na okręgu

Proszę o jakieś rady jak się zabrać za to zadanie-- 21 lis 2010, o 17:22 --uprzejmie proszę o pomoc
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Długość promienia okręgu

Post autor: florek177 »

odcinek najkrótszy to odcinek prostopadły do cięciwy. zrób rysunek - trójkąt równoramienny o wysokości ( r - 0,37).
kalibp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Długość promienia okręgu

Post autor: kalibp »

to, że jest prostopadły, to wiem. Trójkąt równoramienny też zrobiłem, ale dalej nic nie widzę, jak z tego wyciągnąć r
Awatar użytkownika
mariolawiki1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 220
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 01:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 24 razy

Długość promienia okręgu

Post autor: mariolawiki1 »

Jeżeli przedłużysz odcinek CD do środka okręgu, otrzymasz odcinek OC, którego długość będzie równa r.
\(\displaystyle{ |OD| = r-|CD|\\ |BD| =\frac12|AB|}\)
Z twierdzenia Pitagorasa można obliczyć \(\displaystyle{ |BO| = r}\).
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2010, o 20:35 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
kalibp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Długość promienia okręgu

Post autor: kalibp »

wielkie dzięki
ODPOWIEDZ