Suma długości przekątnych czworokąta wypukłego jest równa d, a jego obwód jest równy 2p. Wtedy
p>d, p<d, d<2p, d>2p?
Suma długości przekątnych czworokąta wypukłego a jego obwód
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 19 lis 2010, o 19:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Iława
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Suma długości przekątnych czworokąta wypukłego a jego obwód
Wskazówka:
Narysuj sobie czworokąt i oznacz długości boków przez a, b, c, g oraz długości przekątnych e, f.
Teraz napisz 4 nierówności dla 4 trójkątów (2 powstałe z przecięcia czworokąta przekątną e oraz 2 powstałe z przecięcia czworokąta przekątną f). Dodaj te nierówności stronami i podstaw:
\(\displaystyle{ a+b+c+g=2p}\)
\(\displaystyle{ e+f=d}\)
Narysuj sobie czworokąt i oznacz długości boków przez a, b, c, g oraz długości przekątnych e, f.
Teraz napisz 4 nierówności dla 4 trójkątów (2 powstałe z przecięcia czworokąta przekątną e oraz 2 powstałe z przecięcia czworokąta przekątną f). Dodaj te nierówności stronami i podstaw:
\(\displaystyle{ a+b+c+g=2p}\)
\(\displaystyle{ e+f=d}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 19 lis 2010, o 19:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Iława