1.Sznurek o długości \(\displaystyle{ 12metrow}\) został pocięty na dwie części. Z każdego z kawałków utworzono okrąg.Oblicz sume pól ograniczonych tymi okręgami.Jeśli miały one długość
A.\(\displaystyle{ 6metrow}\) i \(\displaystyle{ 6 metrow}\)
A.\(\displaystyle{ 8metrow}\) i \(\displaystyle{ 4 metrow}\)
A.\(\displaystyle{ 10metrow}\) i \(\displaystyle{ 2 metrow}\)
2.Kapelusznik przyjmujujac zamowienie mierzy obwod glowy klienta.Obwod glowy Pana Jasia wynosi \(\displaystyle{ 58cm}\).Zrobiony dla niego kapelusz powinien miec srednice
A.\(\displaystyle{ 9,2cm}\)
A.\(\displaystyle{ 12cm}\)
A.\(\displaystyle{ 29cm}\)
A.\(\displaystyle{ 18,5cm}\)
3. Okrag o dlugosci \(\displaystyle{ 15 \pi}\) ma promien rowny
A.\(\displaystyle{ 30}\)
B.\(\displaystyle{ 15}\)
C.\(\displaystyle{ 7.5}\)
D.\(\displaystyle{ 2.5}\)
Zadania z Okręgiem
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 3 lip 2005, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 34 razy
Zadania z Okręgiem
Skorzystaj ze wzorów:
Wzór na pole koła: \(\displaystyle{ \pi r^2}\)
Wzór na obwód: \(\displaystyle{ 2\pi r}\)
Wzór na pole koła: \(\displaystyle{ \pi r^2}\)
Wzór na obwód: \(\displaystyle{ 2\pi r}\)