Pomóżcie
1.Na okręgu o promieniu 3cm opisano trapez prostokątny, którego dłuższa podstawa ma długość 12cm. Oblicz pole i obwód tego trapezu. Uwagi: skorzystaj z twierdzenia: W czworoką wypukły można wpisać okrąg wtedy i tylko wtedy gdy sumy długości przeciwległych boków są sobie równe a+c=b+d. Rysunek
2. Na trójkącie prostokątnym o jednej z przyprostokątnych długości 6cm opisano okrąg o promieniu 6cm. Oblicz pole tego trójkąta. Rysunek.
3. W romb o długości boku 2cm i kącie ostrym 60 stopni wpisano koło. Oblicz pole tego koła. Rysunek.
Jeśli możecie to pomóżcie mi
Na okręgu o promieniu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Na okręgu o promieniu
1.
podstawa \(\displaystyle{ |AB|=12}\)
podstawa \(\displaystyle{ |CD|=x}\)
ramie \(\displaystyle{ |DA|=6}\)
punkt E lezy na boku \(\displaystyle{ AB}\) --> wysokosc opuszczona z punktu C
\(\displaystyle{ |EB|=12-x}\), bo \(\displaystyle{ |AE|=|CD|}\)
wlasnosc na to ze kolko w srodku czworokata
\(\displaystyle{ |AB| +|CD|= |BC| + |DA|}\) zatem
\(\displaystyle{ 12+ x= 6+ |BC|}\) stad
\(\displaystyle{ |BC|= 6+x}\)
Pitagoras dla trojkata BEC
\(\displaystyle{ |EB|^2+ |EC|^2=|BC|^2}\)
\(\displaystyle{ (12-x)^2 + 6^2= (6+x)^2}\) ==> \(\displaystyle{ x=4}\)
-- 18 listopada 2010, 13:10 --
2. trojka wewnatrz okręgu, wiec promien tego okregu jest rowny polowie przeciwprostokatnej
wierzchołek A- kat prosty
\(\displaystyle{ |BC|= 2 \cdotR = 2 \cdot 6= 12}\)
niech\(\displaystyle{ |AB|=6}\)
Pitaroras
\(\displaystyle{ 6^2 + |CA|^2= 12^2}\) --> \(\displaystyle{ |CA|=...}\)
pole trojkata=\(\displaystyle{ \frac{|AB| \cdot |CA|}{2}}\)-- 18 listopada 2010, 13:21 --3. wzory na pola rombu
\(\displaystyle{ 2ar=a^2 \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ \alpha =60^o}\)
\(\displaystyle{ r}\)- promien okregu
podstawa \(\displaystyle{ |AB|=12}\)
podstawa \(\displaystyle{ |CD|=x}\)
ramie \(\displaystyle{ |DA|=6}\)
punkt E lezy na boku \(\displaystyle{ AB}\) --> wysokosc opuszczona z punktu C
\(\displaystyle{ |EB|=12-x}\), bo \(\displaystyle{ |AE|=|CD|}\)
wlasnosc na to ze kolko w srodku czworokata
\(\displaystyle{ |AB| +|CD|= |BC| + |DA|}\) zatem
\(\displaystyle{ 12+ x= 6+ |BC|}\) stad
\(\displaystyle{ |BC|= 6+x}\)
Pitagoras dla trojkata BEC
\(\displaystyle{ |EB|^2+ |EC|^2=|BC|^2}\)
\(\displaystyle{ (12-x)^2 + 6^2= (6+x)^2}\) ==> \(\displaystyle{ x=4}\)
-- 18 listopada 2010, 13:10 --
2. trojka wewnatrz okręgu, wiec promien tego okregu jest rowny polowie przeciwprostokatnej
wierzchołek A- kat prosty
\(\displaystyle{ |BC|= 2 \cdotR = 2 \cdot 6= 12}\)
niech\(\displaystyle{ |AB|=6}\)
Pitaroras
\(\displaystyle{ 6^2 + |CA|^2= 12^2}\) --> \(\displaystyle{ |CA|=...}\)
pole trojkata=\(\displaystyle{ \frac{|AB| \cdot |CA|}{2}}\)-- 18 listopada 2010, 13:21 --3. wzory na pola rombu
\(\displaystyle{ 2ar=a^2 \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ \alpha =60^o}\)
\(\displaystyle{ r}\)- promien okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz