Wzór no pole i obwód wycinka koła
Wzór no pole i obwód wycinka koła
Nie rozumiem jak oblicza się pole i obwód wycinka koła
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, o 20:31 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Wzór no pole i obwód wycinka koła
obwód:
\(\displaystyle{ L= \frac{\alpha}{180} \cdot \pi \cdot r}\)
pole:
\(\displaystyle{ P= \frac{r \cdot L}{2}}\)
czego nie rozumiesz?
\(\displaystyle{ L= \frac{\alpha}{180} \cdot \pi \cdot r}\)
pole:
\(\displaystyle{ P= \frac{r \cdot L}{2}}\)
czego nie rozumiesz?