Przekątna pierwszego kwadratu ma długość 4 cm. Obwód drugiego kwadratu wynosi 4 dm. Oblicz:
a) stosunek długości boków tych kwadratów
b) stosunek pól kwadratów
PS: Mile widziane rozw. z zależności: "Pola figur podobnych".
Długości boków i pole kwadratu
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Długości boków i pole kwadratu
a- bok kwadratu pierwszego
b- bok drugiego kwadratu
d przekątna pierwszego kwadratu
\(\displaystyle{ 4b=40cm}\)
\(\displaystyle{ b=10cm}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=4 \Rightarrow a= 2 \sqrt{2}}\)
resztę chyba już będziesz w stanie wyliczyć
b- bok drugiego kwadratu
d przekątna pierwszego kwadratu
\(\displaystyle{ 4b=40cm}\)
\(\displaystyle{ b=10cm}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=4 \Rightarrow a= 2 \sqrt{2}}\)
resztę chyba już będziesz w stanie wyliczyć