Zadania z Geometrii-

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
HeCler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 lis 2010, o 07:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ------

Zadania z Geometrii-

Post autor: HeCler »

Jakby ktoś mógł bardzo bym prosił o rozwiązanie tych zadań. Chodziarz części bo mam jutro spr. a niby będą podobne zadania.

1.Oblicz miarę kąta jaki tworzą wskazówki zegra o godzinie 8:35. (nauczycielka powiedziała że 1 min to 6 stopni) zegar stoi w miejscu.

2.Oblicz pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o boku długości a=8

3.Oblicz długość okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku długości a = 6

4. Stosunek długości boków pewnego prostokata wynosi 3:4
a)Oblicz obwód tego prostokąta wiedząc że jego pole wynosi 48 cm kwadratowych
b)Oblicz pole tego prostokąta wiedząc że jego obówd wynosi 80 cm.

5.Oblicz pole i obwód kwadratu wiedząc że jego przekątna wynosi 5 cm.

6.Oblicz pole i obwód rombu wiedząc że jego wysokość wynosi 4 cm, a ąt miedzy bokiem a podstawą wynosi 45 stopni.

7.Oblicz pole i obwód prostokąta widząc że jego przekatna wynosi 7 cm a kąt między przekątną a podstawa wynosi 30 stopni.

Bardzo prosszę o pomoc bo nie dam rady rozwiać all zadań mam jeszcze 14 które zrobiłem już a jak wrócę ze szkoły chcę się już uczyć.

9 Oblicz pole prostokąta o obwodzie 36 cm którego przekątne mają długości 6 cm
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zadania z Geometrii-

Post autor: piasek101 »

2. Promień opisanego to dwie trzecie wysokości trójkąta.

3. Promień wpisanego to jedna trzecia wysokości.

4. Boki prostokąta to (3x) i (4x).
HeCler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 lis 2010, o 07:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ------

Zadania z Geometrii-

Post autor: HeCler »

może tak dokładniej. Prosze o ich obliczenie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zadania z Geometrii-

Post autor: piasek101 »

1) 2) Może tak poszukasz np wzoru na wysokość trójkąta równobocznego (w zależności od jego boku)
i coś zrobisz.

3) Czytasz co napisałem + treść zadania, próbujesz coś zrobić, pokazujesz co masz - wtedy chętnych do podpowiadania jest zdecydowanie więcej.
HeCler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 lis 2010, o 07:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ------

Zadania z Geometrii-

Post autor: HeCler »

dzięki twoje wskazówki pomogły, jakoś se poradziłem ale mam jeszcze jedna prośbę mógłbyś mi pomóc w zadaniu 4 bo nie wiem jak się do tego zabrać. Tylko to zadanie jeszcze mi zostało do zrobienia i mam wszystko. udzieliłeś mi wskazówki ale za mało nie mam pojęcia jak to zrobić

4. Stosunek
długości boków pewnego prostokata wynosi 3:4
a)Oblicz obwód tego prostokąta wiedząc że jego pole wynosi 48 cm kwadratowych
b)Oblicz pole tego prostokąta wiedząc że jego obówd wynosi 80 cm.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zadania z Geometrii-

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 3x\cdot 4x=48}\) (czy to takie skomplikowane)
ODPOWIEDZ