Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
W trojkacie rownoramiennym ABC podstawa AB ma dlugosc 6cm i srodkowa poprowadzona z wierzcholka A rowniez ma 6 cm. Oblicz dlugosc ramienia trojkata ABC.
Pomozcie to zrobic bo sam zrobilem ale w odpowiedziach jest inny wynik i juz kilka h nad tym siedzie i nie wiem o co chodzi juz:<
Pomozcie to zrobic bo sam zrobilem ale w odpowiedziach jest inny wynik i juz kilka h nad tym siedzie i nie wiem o co chodzi juz:<
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, o 20:56 przez Gribi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
Jaki wyszedł Ci wynik?-- 15 listopada 2010, 20:52 --
Zauważ, że trójkąty ABC i BDA są podobne. Dlaczego?
Zauważ, że trójkąty ABC i BDA są podobne. Dlaczego?
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
wyszlo mi ze ramiona maja \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{88}}{3}}\)
Dlatego ze podstawy u nich maja 6 ?
Dlatego ze podstawy u nich maja 6 ?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
Ponieważ wspomniane trójkąty są podobne to:
\(\displaystyle{ \frac{|BD|}{|AB|}= \frac{|AD|}{|BC|}}\)
podstaw i wylicz x...
\(\displaystyle{ \frac{|BD|}{|AB|}= \frac{|AD|}{|BC|}}\)
podstaw i wylicz x...
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
wyszlo ze X= 12??
Jezeli tak to dobrze policzylem ale w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}}\)
Jezeli tak to dobrze policzylem ale w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
x nie wychodzi 12. Wylicz podaną przeze mnie proporcję...
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
licze ja
\(\displaystyle{ \frac{x}{6} = \frac{6}{2x}}\)
i to na krzyz i mi wychodzi 12 :< juz nie wiem w jaki inny sposob to policzyc moze zle liczy tak w ogole:<
\(\displaystyle{ \frac{x}{6} = \frac{6}{2x}}\)
i to na krzyz i mi wychodzi 12 :< juz nie wiem w jaki inny sposob to policzyc moze zle liczy tak w ogole:<
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
Mnożysz na krzyż więc wychodzi
\(\displaystyle{ 2x^2=36}\)
\(\displaystyle{ 2x^2=36}\)
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
aha no fakt jakie ja glupie bledy robie
To wyjdzie \(\displaystyle{ \sqrt{18}}\)
a wiec to wyjdzie\(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\)
To wyjdzie \(\displaystyle{ \sqrt{18}}\)
a wiec to wyjdzie\(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
Zgadza się. Z proporcji wychodzi \(\displaystyle{ x=3 \sqrt{2}}\) zaś ramię ma \(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\). Kuniec
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
Dzieki wielkie a ja liczylem to inaczej
Poznalem takie bajery ze jak ma srodek ciezkosci trojkata to mozna wyliczyc kazdy odcinek od wierzcholka do tego srodka i do ramienia i ja siedzialem i liczylem wszystko i potem mialem wysokosc srodkowa.. Z C do podstawy i z pitagorasa liczylem ramiona
Dzieki wielkie przyda sie moze zrozumiem te zaleznosc co napisales... Ale nadal nie wiem czemu taka jest moglbys wyjasnic tak szybko?
Poznalem takie bajery ze jak ma srodek ciezkosci trojkata to mozna wyliczyc kazdy odcinek od wierzcholka do tego srodka i do ramienia i ja siedzialem i liczylem wszystko i potem mialem wysokosc srodkowa.. Z C do podstawy i z pitagorasa liczylem ramiona
Dzieki wielkie przyda sie moze zrozumiem te zaleznosc co napisales... Ale nadal nie wiem czemu taka jest moglbys wyjasnic tak szybko?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
Trójkąty są podobne na mocy cechy kąt-kąt. Zauważ, że trójkąty ABC i BDA są równoramienne, a kąty przy podstawach mają takie same.
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
no rozumiem ze te dwa trojkaty sa rownoramienne Ale dalszej czesci kompletnie nie rozumiem :<
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
Popatrz na kąt ABD jest wspólny dla obu trójkątów. W obu przypadkach jest to kąt przy podstawie więc...
Obliczyc Dlugosc Ramienia Trojkata Rownoramiennego
No rozumiem
Ale zaleznosci... ja bym powiedzial ze BD ma sie tak do AB jak DC do AD
Ale zaleznosci... ja bym powiedzial ze BD ma sie tak do AB jak DC do AD