koło wpisane w trójkąt
- Monsters
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
koło wpisane w trójkąt
Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny o przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ AB}\), gdzie \(\displaystyle{ A(-5,-3), B(-5,5).}\) Oblicz pole koła wpisanego w ten trójkąt.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
koło wpisane w trójkąt
pkt C= ( -1,1) lub C=( -9, 1)
dlaczego? narysuj okręg o środku w połowie odcinka AB o promieniu 4
R=4 (promień okręgu opisanego na takim trójkącie znajduje się na przeciwprostokątnej, a że ten trójkąt jest równoramienny, to musi on się znajdować w połowie odcinka AB)
\(\displaystyle{ |AC|= 4 \sqrt{2}}\) - zauważ tam kąty 45,45, 90 stopni
\(\displaystyle{ |AC|=|BC|=4 \sqrt{2}}\)
i teraz ze wzoru:
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R} =r \cdot p}\)
P- pole trójkąta
a,b,c boki
R- promień okręgu opisanego
r- wpisanego
p - połowa obwodu
dlaczego? narysuj okręg o środku w połowie odcinka AB o promieniu 4
R=4 (promień okręgu opisanego na takim trójkącie znajduje się na przeciwprostokątnej, a że ten trójkąt jest równoramienny, to musi on się znajdować w połowie odcinka AB)
\(\displaystyle{ |AC|= 4 \sqrt{2}}\) - zauważ tam kąty 45,45, 90 stopni
\(\displaystyle{ |AC|=|BC|=4 \sqrt{2}}\)
i teraz ze wzoru:
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R} =r \cdot p}\)
P- pole trójkąta
a,b,c boki
R- promień okręgu opisanego
r- wpisanego
p - połowa obwodu