obwód trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 10:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
obwód trapezu
Podstawy trapezu mają dlugość 6 cm i 12 cm. Miary kątów przy dłuższej podstawie wynoszą 30 stopni i 45 stopni. Oblicz pole i obwód trapezu
Proszę o wskazówki
Proszę o wskazówki
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
obwód trapezu
Zauważ specyficzne trójkąty prostokątne. Możemy wyrazić wysokość trapezu w dwojaki sposób (dlaczego?):
pozostaje wyliczyć
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} x}{3}=6-x}\)
pozostaje wyliczyć
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} x}{3}=6-x}\)
- mariolawiki1
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 01:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 24 razy
obwód trapezu
Narysuj sobie obie wysokości opuszczone na dłuższą podstawę. Zauważ, że jeden z utworzonych w wyniku tego trójkątów będzie prostokątny równoramienny (ten z kątem 45 stopni), a drugi - będzie połową trójkąta równobocznego (30 stopni). Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 10:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
obwód trapezu
Sherlock mógłbyś podać wyniki jakie CI wyszły ?
Bo liczyłam to w trochę iny sposób i obwód wyszedł mi 24 + 6sqrt2 a pole 27
Bo liczyłam to w trochę iny sposób i obwód wyszedł mi 24 + 6sqrt2 a pole 27
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
obwód trapezu
Pole winno wyjść
\(\displaystyle{ P=27(\sqrt{3}-1 )}\)
obwód zaś
\(\displaystyle{ O=18+ 3 \sqrt{2}( \sqrt{3}-1) + 6( \sqrt{3}-1)=...}\)
PS jaka wyszła Ci długość wysokości trapezu?
\(\displaystyle{ P=27(\sqrt{3}-1 )}\)
obwód zaś
\(\displaystyle{ O=18+ 3 \sqrt{2}( \sqrt{3}-1) + 6( \sqrt{3}-1)=...}\)
PS jaka wyszła Ci długość wysokości trapezu?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 10:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
obwód trapezu
wysokość wyszła mi 3 , bo skorzystałam z własności trójkątów, ale nie wiem czy czegoś nie pomieszałam.. znaczy się na pewno pomieszałam skoro otrzymałam inny wynik
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 10:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
obwód trapezu
a więc jak opuściłam sobie wysokości to te pozostale odcinki z dluższej podstawy wyszły mi długości 3
korzystając z własności wyszło mi, że ramię przy kącie 30 stopni jest 2a=, przyprostokątna która jest równocześnie wysokością a, a druga przyprostokątna a sqrt{3} , tak samo zrobiłam z drugim trójkątem. Tylko, że wykorzystałam własności trójkąta 45,45, 90 no i z tych danych co mi powychodziły obliczyłam właśnie obwód i pole
no ale jak widać źle mi powychodziło
korzystając z własności wyszło mi, że ramię przy kącie 30 stopni jest 2a=, przyprostokątna która jest równocześnie wysokością a, a druga przyprostokątna a sqrt{3} , tak samo zrobiłam z drugim trójkątem. Tylko, że wykorzystałam własności trójkąta 45,45, 90 no i z tych danych co mi powychodziły obliczyłam właśnie obwód i pole
no ale jak widać źle mi powychodziło
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
obwód trapezu
to nie jest trapez równoramiennymartyna92 pisze:a więc jak opuściłam sobie wysokości to te pozostale odcinki z dluższej podstawy wyszły mi długości 3